ősz

ősz

2011. július 3., vasárnap

Sárkányok földjén - Nyírbátor

Nyíregyházától dél-keletre található az észak-alföldi régió kiemelkedő történelmi helyszíne, Nyírbátor. A város egykori birtokosa, a Báthori család fontos szerepet játszott a város életében, melynek kultusza napjainkban is jelen van. A Báthoriaknak már a 14. században udvarháza volt itt, amit később egy megerősített kastéllyá bővítettek Ez sajnos a későbbi századok folyamán erősen elromosodott, csak az egykori ebédlőpalota maradt fenn magtárként. 2006-ban  ezt újították fel, helyet adva a pincében egy reneszánsz étteremnek, a Báthori panoptikumnak és a tetőtérben egy impozáns konferenciateremnek.
www.bathorivarkastely.hu



A panoptikumban 45 életnagyságú szilikonfigura (üvegszemekkel és egyenként beépített szőrszálakkal - tényleg rendkívül élethűek és alaposan kidolgozottak) jeleníti meg öt képben a 16-17. század jelentős eseményeit. 
Az első a Kenyérmezei csata, mely előtt Báthori István vajda fogadalmat tett: ha Isten győzelemre segíti, templomot emeltet Nyírbátor városában. A csatában többek között Kinizsi Pál is küzdött Isza bég török serege ellen, amelyben a keresztény had győzelmet aratott 1479. október 13-án. Báthori fogadalmához hűen két templomot is építtetett. a mai református és a minorita templomot, melyek a magyar késő gótika igazi gyöngyszemei.
Egy másik jelenet az 1549. szeptember 8-i bátori egyezménynek állít emléket, mely Erdély és a Királyi Magyarország egyesülését mondja ki és itt Nyírbátorban köttetett.
Egy újabb jelenetben pedig a család hírhedt női tagját, Báthori Erzsébetet láthatjuk vádlói előtt illetve családja körében. A grófnő nevéhez számos rejtély kötődik, pl az egyik történet szerint okkult tanokkal foglalkozott és fiatalságát, szépségét annak köszönhette, hogy szolgálólányai vérében fürdött.


A tetőtérbe érdekes csigalépcső vezet, közben Makra Zsuzsa, nyírbátori tűzzománc művész címereiben lehet gyönyörködni.


A Báthoriak címerében lévő sárkány egy régi mondára utal, mely szerint egyik ősük, Vid legyőzte a környéket rettegésben tartó szörnyeteget, majd bizonyítékként kiszedte a fogait, ezek láthatók ma a város címerében. A család ugyanakkor a Zsigmond király által 1408-ban alapított Sárkány -rendnek is kezdetektől tagja és a Szent-György lovagrend a későbbi évtizedekben is jelen van Nyírbátorban.


A Várkastéllyal szemben található Nyírbátor talán legismertebb épülete, az 1488-1511 között épült református templom, mely legszebb hazai teremtemplomunk gyönyörű hálóboltozatos mennyezetével és háromosztatos, csúcsíves ablakaival.

Az eredetileg Szent-György  nevezetű templom mellett áll az ország legnagyobb erdélyi építészeti hatást mutató késő-reneszánsz fa harangtornya, melynek harangját 1640-ben Eperjesen öntötték. A templomot mostanra kívül-belül felújították, így újdonság, hogy bejárható a megvilágított tetőtér is, és látható a gótikus fedélszék és visszaépített kegyúri oratórium. Sajnos vasárnap zárva van!


A templom előtt ül Tinódi Lantos Sebestyén hatalmas szobra, míg a templom mögött Kodály és Liszt szobrai láthatók.


A Hit és Egészség program keretében a város (és Máriapócs görög katolikus kegytemploma is) templomai megújultak, ezenkívül új beruházások is történtek: teljes egészében megújult a strand, mely Sárkány Wellness és Gyógyfürdő néven uszodával, kül és beltéri medencékkel a térség legjobban felszerelt wellness kínálatát nyújtja. Mellette a kempingben új faházakban igényes szállás várja a turistákat a város szélén igazi természeti környezetben. www.sarkanyfurdo.hu

A város legújabb látványossága a Várostörténeti sétány, mely a református templomot köti össze a minorita templommal. Végighaladva megismerhetjük a város valós és mondabeli eseményeit, a Báthori család történetét, Leonardo ostromgépeit, gyönyörű virágok és szökőkutak teszik kellemessé a sétát.



Az 1480 körül épült minorita templomot a 18. században barokk stílusban állították helyre Kelemen Didák minorita szerzetes vezetésével. A 21. századi felújítás idén májusban ért véget, melynek keretében az addig lapos tetőzetű torony gótikus sisakot kapott, valamint új gótikus tetőszerkezetet és megépült a lelkigyakorlatos ház negyedik szárnya. A középkori kolostor helyén 1720-ban minorita rendház létesült, ma a Báthory István Múzeum található itt.


Így nézett ki a felújítás előtt a templom, a felső képen pedig a mostani állapot látható.


A templom előtt Pio atya mellszobra látható. Érdekesség, hogy nem túl messze innen Nyírcsászáriban található az 1999-ben Pio atya tiszteletére felszentelt kis templom.


A minorita templom belseje csodaszép barokk faoltárokat rejt, mint a híres  
Krucsay-oltár és Pócsi-oltár.
A templom honlapját is érdemes megnézni itt.



A templom előtt nagy park és tó található, melyet körbe lehet sétálni. Minden nyáron megrendezik itt a Szárnyas Sárkány Hete című nemzetközi utcaszínház fesztivált, idén július 8-10 között. 
www.szarnyas-sarkany.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése