ősz

ősz

2011. július 25., hétfő

Tihanyban megnéztük (5)


A Rege Cukrászda az Apátság alatt található, csodás panoráma nyílik mediterrán hangulatú teraszáról a Balatonra. Jól esik itt meginni egy kávét, fagyizni vagy tortát enni és közben gyönyörködni a tájban. 1961 óta  üzemel a kávéház, előtte apátsági mezőgazdasági terület volt itt. 

Kossuth u. 22.
Egy kellemes belső udvarról nyílik a cukrászda, itt van az apátsági múzeum kijárata is.


Egy szép plasztika a kávézó teraszán.

Kossuth u. 35.
Majdnem szemben az Apátsággal, főleg fiúknak érdekes ez az embernagyságú viaszfigurákból álló kiállítás, sajnos rettentően borsos áron.






Marcipán Ház
Batthyány u. 17.



Visszhang u. 4.
A Babamúzeumban két emeleten minden látható, amit babákból ki lehet hozni. Ezenkívül sok egyéb régi miniatűr játék a porcelán étkészlettől a kis állat figurákig megtalálható itt.


Férjek és fiú testvérek inkább a hangulatos udvarban igyanak meg addig egy kávét vagy üdítőt.





A Belső-tó partján található egy kellemes játszótér, itt van a Gejzír büfé, ahol finom levendula szörpöt is lehet inni.

2011. július 23., szombat

Tihanyi szobrok (4)



 Sok művész alkotott Tihanyban, például itt van Borsos Miklós legendásan szép kertje, legkedvesebb szobraival. Véletlenül bukkantunk a kis térre, Borsos Miklós tér, majdnem szemben a Tourinform irodával, igazi kis oázis, szépen parkosítva sok levendulával természetesen, és a művész alkotása,  a Primavera.



Az apátság előtt szinte fénylik a nagy napsütésben a Tihanyi Apátságot alapító I. András és feleségének a kijevi Anasztáziának kőszobra.


Az apátság előtt Varga Imre szobra az alapító I András királyt ábrázolja.


1926-tól kezdve az Attila dombon épült meg az ország legszebb 20. századi Kálváriája: a bronz domborműves kőből készült stációkat a történelmi Magyarország vármegyéinek és királyi városainak nevében állították fel. A Kálvária építményeit 1960-ban lerombolták. 1992-ben kezdték el újjáépíteni, most ilyen...
(Sátoraljaújhelyen volt/van hasonló Kálvária)


A Kálvária mellett a Visszhang utca végén egy szobor emlékeztet a jeles költők által is megénekelt tihanyi Echora. Tényleg hallani a visszhangot! Állítólag akár 15 tagú mondást is elismétel.
Csokonai Vitéz Mihály
A TIHANYI EKHÓHOZ
Óh, Tihannak ríjjadó leánya!
Szállj ki szent hegyed közüű.
Ím, kit a sors eddig annyit hánya,
Partod ellenébe űl.
Itt a halvány holdnak fényén
Jajgat és sír elpusztúlt reményén
Egy magános árva szív.
Egy magános árva szív.
...

Ez is egyedi alkotás...



2011. július 22., péntek

Tihanyi kémények (3)

Illyés Gyula azt mondta egyszer: 
Tihanyt megilletné a nyári hónapokban az a szerep,
hogy Magyarország fővárosa legyen, 
hiszen ilyenkor nem is érdemes máshol élni. 
Tihany májustól szeptemberig csakugyan a szellem és a lelki emelkedettség "fővárosa". 
A többi hónapban "csak" csodás világ. 
Csöppnyi régmúlt, mediterrán boldogság.  
/részlet: Soós Péter: Barangolás hazai tájakon/


 Ez újdonság volt számunkra: kereszt a kéményen!


 Különböző alakú kémények a nádtetők fölött!


2011. július 21., csütörtök

Tihanyi kerámiák (2)

Tihanyban nem lehet kihagyni a skanzen régi házaiban lévő rengeteg kerámia tárgyat, csodás kék színük a Balaton és az ég kékjével párosulva a tengert idézik. Nem is kell tovább menni, hisz pont a tengernél vagyunk - a magyar tengernél.






2011. július 13., szerda

Tihany és a levendula (1)

Tihanyban minden a levenduláról szól. 

Bár  a levendula-fesztiválról már lemaradtunk, de július elején még éppen sikerült kifognunk a levendulavirágzást.. Jelenleg a leglátványosabb ültetvény a Belső-tóhoz vezető műút mellett van, a Gödrösnek nevezett településrész alatt. (ez Füred felől érkezve a 2. leforduló) Viszonylag fiatal, kb 20 éves ültetvény, amely azonban a szélein kissé elgyomosodott, hiányos; túlságosan kézre esik a turistáknak a kiírás szerint!!! Pedig több helyen is lehet vásárolni, igaz nem túl olcsón, töveket. A leggazdaságosabb, ha valamelyik kertészetben veszünk, miután hazaértünk.
Új levendulás
A régi levendulásból ennyi maradt

A félsziget egykori híres levendulása, melyet még az 1920-s években telepítettek, az Apáti hegy déli oldalán van, illetve az akkori közel 100 ha-ból mára csak kb 10 ha maradt, de arra sétálva alig vettük észre, elgyomosodott illetve a szárazság miatt idén alig virágozott. A terület kettős hasznosítása végett később mandulafákat is ültettek ide, tavasszal a mandulavirágzásban  lehet itt gyönyörködni. Érdekességként, az itt termelt levendula olaj minősége még a francia ültetvényékét is túlszárnyalta. (Vajon miért kellett a 60-s években felhagyni a gondozásával?)

Idén új látogató központ nyílt a félszigeten a Belső-tó partján, melynek neve mi más is lehetne, mint Levendula Ház. 
www.levendulahaz.hu  
Érdemes itt kezdeni a tihanyi programot, van teaház és ajándékbolt levendulás termékekkel (igaz, borsos áron, de igényes, szép tárgyak). Ezenkívül érdekes interaktív bemutató a félsziget vulkáni képződményeiről, filmvetítés, az udvaron kilátó, a nádas élővilágát bemutató palló, stb.




A skanzenben, kb az Árpád utca közepén van egy gyönyörű levendulás boltocska csodaszép termékekkel: szappanok, gyertyák, porcelánok, merített papír képek...  és a legújabb termék a levendula szörp: kissé pink színű és teljesen olyan ízű, mint a levendula illata, egy üveg kb fél liter ára 1750 Ft. A Belső-tó partján lévő Gejzír büfében meg is lehet kóstolni. 


2011. július 12., kedd

Tárkonyos zöldbableves

Ez az egyik nyári kedvenc levesünk. Mindig sok zöldbabot vetek a kertbe, idén rengeteg van rajta és még a fekete tetű sem lepte le, pedig nem lett permetezve. 


Akkor igazán finom, ha fő benne egy kevés sonka vagy füstölt kolbász is. Jó sok zöldbab kell bele, hogy sűrű legyen. Ezenkívül esetleg egy szál sárgarépa is mehet bele, valamint fokhagyma bőven és kevés hagyma.

 Tejfölös habarással készül: először rántást készítek, 3-4 evőkanál olajon 3-4 evőkanál lisztet kicsit megpirítok, majd egy teáskanálnyi házi őrölt pirospaprika megy hozzá. Jól összekeverem, majd 3 dl tejföllel felengedem. A levesből pár kanálnyit merek hozzá és így teszem a levesbe, akkor nem kapja össze. Forralok egyet rajta és kész is van. Jól illik a leveshez a tárkony, apróra vágva. Nem kell forrón tálalni, mi langyosan szoktuk enni, kis ecettel ízesítve.


A tárkony könnyen termeszthető az otthoni kertben is, évelő, tarackol, tehát könnyen szaporítható, de emiatt oda kell rá figyelni, hogy ne terjeszkedjen túlságosan el. Mostanra virágzik, ekkor vissza lehet vágni, megújítani, hogy újból friss hajtásokat hozzon. 
Érdemes  belőle tárkony ecetet készíteni: üvegbe sima ecetet kell önteni és ebbe tárkony hajtásokat valamint fűszereket (pl szemes bors) áztatni, ezeket akár benne is lehet hagyni, nem kell kiszedni az üvegből.

2011. július 3., vasárnap

Sárkányok földjén - Nyírbátor

Nyíregyházától dél-keletre található az észak-alföldi régió kiemelkedő történelmi helyszíne, Nyírbátor. A város egykori birtokosa, a Báthori család fontos szerepet játszott a város életében, melynek kultusza napjainkban is jelen van. A Báthoriaknak már a 14. században udvarháza volt itt, amit később egy megerősített kastéllyá bővítettek Ez sajnos a későbbi századok folyamán erősen elromosodott, csak az egykori ebédlőpalota maradt fenn magtárként. 2006-ban  ezt újították fel, helyet adva a pincében egy reneszánsz étteremnek, a Báthori panoptikumnak és a tetőtérben egy impozáns konferenciateremnek.
www.bathorivarkastely.hu



A panoptikumban 45 életnagyságú szilikonfigura (üvegszemekkel és egyenként beépített szőrszálakkal - tényleg rendkívül élethűek és alaposan kidolgozottak) jeleníti meg öt képben a 16-17. század jelentős eseményeit. 
Az első a Kenyérmezei csata, mely előtt Báthori István vajda fogadalmat tett: ha Isten győzelemre segíti, templomot emeltet Nyírbátor városában. A csatában többek között Kinizsi Pál is küzdött Isza bég török serege ellen, amelyben a keresztény had győzelmet aratott 1479. október 13-án. Báthori fogadalmához hűen két templomot is építtetett. a mai református és a minorita templomot, melyek a magyar késő gótika igazi gyöngyszemei.
Egy másik jelenet az 1549. szeptember 8-i bátori egyezménynek állít emléket, mely Erdély és a Királyi Magyarország egyesülését mondja ki és itt Nyírbátorban köttetett.
Egy újabb jelenetben pedig a család hírhedt női tagját, Báthori Erzsébetet láthatjuk vádlói előtt illetve családja körében. A grófnő nevéhez számos rejtély kötődik, pl az egyik történet szerint okkult tanokkal foglalkozott és fiatalságát, szépségét annak köszönhette, hogy szolgálólányai vérében fürdött.


A tetőtérbe érdekes csigalépcső vezet, közben Makra Zsuzsa, nyírbátori tűzzománc művész címereiben lehet gyönyörködni.


A Báthoriak címerében lévő sárkány egy régi mondára utal, mely szerint egyik ősük, Vid legyőzte a környéket rettegésben tartó szörnyeteget, majd bizonyítékként kiszedte a fogait, ezek láthatók ma a város címerében. A család ugyanakkor a Zsigmond király által 1408-ban alapított Sárkány -rendnek is kezdetektől tagja és a Szent-György lovagrend a későbbi évtizedekben is jelen van Nyírbátorban.


A Várkastéllyal szemben található Nyírbátor talán legismertebb épülete, az 1488-1511 között épült református templom, mely legszebb hazai teremtemplomunk gyönyörű hálóboltozatos mennyezetével és háromosztatos, csúcsíves ablakaival.

Az eredetileg Szent-György  nevezetű templom mellett áll az ország legnagyobb erdélyi építészeti hatást mutató késő-reneszánsz fa harangtornya, melynek harangját 1640-ben Eperjesen öntötték. A templomot mostanra kívül-belül felújították, így újdonság, hogy bejárható a megvilágított tetőtér is, és látható a gótikus fedélszék és visszaépített kegyúri oratórium. Sajnos vasárnap zárva van!


A templom előtt ül Tinódi Lantos Sebestyén hatalmas szobra, míg a templom mögött Kodály és Liszt szobrai láthatók.


A Hit és Egészség program keretében a város (és Máriapócs görög katolikus kegytemploma is) templomai megújultak, ezenkívül új beruházások is történtek: teljes egészében megújult a strand, mely Sárkány Wellness és Gyógyfürdő néven uszodával, kül és beltéri medencékkel a térség legjobban felszerelt wellness kínálatát nyújtja. Mellette a kempingben új faházakban igényes szállás várja a turistákat a város szélén igazi természeti környezetben. www.sarkanyfurdo.hu

A város legújabb látványossága a Várostörténeti sétány, mely a református templomot köti össze a minorita templommal. Végighaladva megismerhetjük a város valós és mondabeli eseményeit, a Báthori család történetét, Leonardo ostromgépeit, gyönyörű virágok és szökőkutak teszik kellemessé a sétát.



Az 1480 körül épült minorita templomot a 18. században barokk stílusban állították helyre Kelemen Didák minorita szerzetes vezetésével. A 21. századi felújítás idén májusban ért véget, melynek keretében az addig lapos tetőzetű torony gótikus sisakot kapott, valamint új gótikus tetőszerkezetet és megépült a lelkigyakorlatos ház negyedik szárnya. A középkori kolostor helyén 1720-ban minorita rendház létesült, ma a Báthory István Múzeum található itt.


Így nézett ki a felújítás előtt a templom, a felső képen pedig a mostani állapot látható.


A templom előtt Pio atya mellszobra látható. Érdekesség, hogy nem túl messze innen Nyírcsászáriban található az 1999-ben Pio atya tiszteletére felszentelt kis templom.


A minorita templom belseje csodaszép barokk faoltárokat rejt, mint a híres  
Krucsay-oltár és Pócsi-oltár.
A templom honlapját is érdemes megnézni itt.



A templom előtt nagy park és tó található, melyet körbe lehet sétálni. Minden nyáron megrendezik itt a Szárnyas Sárkány Hete című nemzetközi utcaszínház fesztivált, idén július 8-10 között. 
www.szarnyas-sarkany.hu