ősz

ősz

2012. július 14., szombat

Pécsvárad

Egy nagy múltú kisváros a Kelet-Mecsekben, a Zengő lábánál.


Pécsvárad a 6-s út mentén található, a Mecsek legmagasabb csúcsa,  a Zengő (682 m) déli lábánál.
Leginkább a magyar államalapítás egyik emlékhelyének nevezett  bencés apátsági monostorának (Pannonhalma után a második alapítású) a helyén álló vár együtteséről ismert. A monostor első apátja, Asztrik hozta a koronát Rómából (vagy nem?) Szent Istvánnak. Az Ő szobra fogadja a látogatókat a vár előtt.

A mai Vármúzeum a 18. században, a megmaradt középkori részletek felhasználásával épített várkastélyban kapott helyett.


Itt láthatóak a 11. századi monostor épületeinek alapfalai és kápolnája, korabeli freskómaradványokkal, valamint az egykori épületegyüttes makettje.


Ennek a mintegy ezer éves kápolnának megragadó az egyszerűsége. Körbesétálva itt-ott kisebb-nagyobb freskómaradványokat fedezhetünk fel, melyek közül állítólag ez a legnagyobb hazai bizánci jellegű freskónk.




A múzeum megtekintése után egy meredek lépcsőn fel lehet menni a várfalra, ahol csodás panorámában gyönyörködhetünk. Látható a Zengő (a vár elől indulva akár autóval is megközelíthető), valamint a vár alatt húzódó várkertben a minden évben megrendezett Fa alkotótábor által készített faszobrokból álló kiállítás is.


Az egyik fenti teremben láttuk ezeket a szobrokat.





A vár udvarában érdemes egy sétát tenni, kiülni a teraszra, nézelődni: megkeresni Borsos Miklós Szent István szobrát, a Rákóczi emléktáblát vagy a gyógyszerészek emlékkövét. 


Nyaranta várszínházi előadások vannak ebben a gyönyörű környezetben, illetve egy kétcsillagos szálloda is található az épületegyüttesben. Sajnos nem ezek mögött a gyönyörű kőfalak mögött, hanem egy újabb épületben, de az ablakai erre a szép udvarra néznek.


A várral szemben az impozáns méretű Nagyboldogasszony templom áll, mely 1757-1767 között épült, barokk stílusban. Már messziről látszik a tornya, elég magas dombon áll, előtte a hozzávezető lépcsők mellett kálvária. Zárva van, de a kulcsa elkérhető, az ajtón ki van téve a telefonszám.


A város védőszentje a címerében is látható Sárkányölő Szent György.


A vár történetéről, a város látnivalóiról valamint a környék túra útvonalairól hasznos információk olvashatóak az alábbi honlapon: www.pecsvarad.info.hu

A vár előtt szép, de kicsi parkoló van, a vár megtekintéséhez jegyet kell venni, de nagyon kedvesen tájékoztat a pénztáros a várral és a környékkel kapcsolatos érdekességekről. Ezenkívül hasznos tájékoztató füzetek, könyvek is vásárolhatók itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése